Hoeveel kost scouting?

1 1

Inschrijvingsgeld

In vergelijking met sommige andere jeugdhobby's is scouting best voordelig. Inschrijvingsgeld is 45 euro per jaar voor het eerste kind, en 40 euro voor elk volgend ingeschreven lid. Dit geld wordt bijna volledig genuttigd voor de verzekering van de activiteiten. 

Het rekeningnummer van onze scoutsgroep is (BE20) 734-3570229-56.

Uniform en uitrusting

Het scoutsuniform bestaat uit een hemd met kentekens, korte groene broek of rok, en een das met dasring.

Al deze onderdelen zijn te vinden bij Hopper (de winkel van Scouts & Gidsen). 

Een hemd kost 36 euro (kids) of 38 euro (volwassenen).
Een groene broek of rok kost 33 euro (kids) of 40 euro (volwassenen). Dit moet echter geen broek zijn van Hopper. Velen dragen dan ook vaak broeken uit confectiezaken.
Kentekens kosten gemiddeld 8 euro voor een volledig hemd. Het huidig jaarteken krijgt elk lid gratis van de leiding.
Een das met geel lintje en reflecterende rand en een dasring kosten samen 9 euro. 
In totaal kost een uniform voor een kind maximaal zo'n 85 euro.

Indien uw kind meegaat op kamp raden wij aan de volgende zaken aan te kopen:

  • Gamel: 6,5 euro
  • Trekrugzak (enkel voor jonggivers of ouder): 60 euro
  • Slaapzak en -matje: 35 euro

Activiteiten, weekends en kampen

Het kan voorkomen dat de leiding bij uitzonderlijke activiteiten zoals schaatsen, zee en dergelijke vraagt dat de leden een bedrag (2 à 5 euro) meenemen. Dit wordt op voorhand duidelijk vermeld in het maandboekje. 

De meeste groepen (afgezien van kapoenen en jins) gaan elk jaar twee keer op weekend. Deze weekends kosten alles inbegrepen tussen de 20 en 25 euro per weekend.

De binnenlandse kampen (dus alle groepen behalve jins en givers indien de givers op buitenlands kamp gaan) kosten tussen de 100 en 150 euro. Dit wordt op voorhand meegedeeld bij de kampinschrijving.

Fiscaal attest

Ouders kunnen de kosten voor de opvang van hun kinderen jonger dan 12 jaar inbrengen als vermindering van hun belastbaar inkomen. Ze kunnen deze uitgaven aftrekken van hun belastingen. Dit geldt enkel voor de kosten van 'kinderopvang' buiten de schoolperiodes, dus voor de kampen. Inschrijvingsgeld voor het hele jaar komt niet in aanmerking hiervoor. Er is een maximale terugbetaling van 11,20 euro per dag. Het attest hiervoor bestaat uit 2 delen: een dat in te vullen is door de officiële instantie waardoor we erkend zijn en gesubsidieerd worden (in ons geval de Gemeente Lubbeek), en een ander dat door ons in te vullen is. In een eerste luik wordt bevestigd dat het jeugdwerkinitiatief erkend is. In het tweede luik vullen wij de informatie in over het kind en het kamp.

Het fiscaal attest kan je hier downloaden.
Extra info kan je hier vinden. 

Mutualiteiten

Verschillende mutualiteiten betalen, tot een bepaald bedrag, de kosten van een jeugdbeweging terug. Meestal is dit dus een bepaald bedrag dat je kan gebruiken om de inschrijvingskosten of kampkosten te verlagen. Indien je hiervan wilt gebruik maken moet je het juiste formulier bij je mutualiteit aanvragen of downloaden en aan ons ingevuld bezorgen.  Wij als scouts moeten dit formulier handtekenen ter bevestiging je zoon/dochter wel degelijk op onze scouts zit. Als je deze formulieren reeds bij de hand hebt bij de kampinschrijving, kunnen we ze meteen handtekenen.

De Christelijke Mutualiteit (CM) betaalt tot 20 euro per jaar terug aan leden van onze scouts. Meer info kun je hier vinden, het formulier dat je moet invullen hier.

De Liberale Mutualiteit (LM) betaalt tot 2,5 euro per overnachting (maximaal 10) terug aan leden tussen de 2 en 18 jaar oud. Meer info kun je hier vinden, het formulier dat je moet invullen hier

Het Onafhankelijk Ziekenfonds OZ501 geeft een tegemoetkoming van 5 euro per overnachting voor kampen. Meer info kun je hier vinden, het formulier dat je moet invullen hier.

Partena-ziekenfonds geeft een tussenkomst van 40 euro per jaar voor jongeren tot en met 18 jaar die deelnemen aan een sport- of jeugdbewegingskamp, of meerdaagse activiteiten zonder overnachtingen (bv. speelpleinen, sportstages). Meer info kun je hier vinden, het formulier dat je moet invullen hier.

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds betaalt 30 euro kampvergoeding per jaar aan ouders van jongeren onder de 18 jaar indien dit bedrag het betaalde bedrag van het kamp niet overschrijdt. Meer info kun je hier vinden, het formulier dat je moet invullen hier.

Voorbeeld

Stel: Sofie is 11 jaar oud (kabouter). Ze heeft geen nieuw uniform nodig, het gaat immers vele jaren mee. Sofie gaat meestal naar de vergaderingen, en gaat dus in december schaatsen, in maart kijken ze film en in mei gaat ze mee naar zee. De kabouterleiding organiseert twee weekends. Sofie gaat telkens mee op weekend, alsook op kamp. Sofie neemt de gamel, de slaapzak en het slaapmatje van broer Brecht mee. De ouders van Sofie, aangesloten bij Partena willen graag weten hoeveel scouting zal kosten gedurende een heel jaar.

  • Inschrijvingsgeld: 45 euro
  • Schaatsen: 3 euro
  • Zee: 5 euro
  • Weekends: 40 euro
  • Kamp: 120 euro
  • Mutualiteit: tegoedkoming van 40 euro

In totaal kost het jaar scouting voor Sofie dan 173 euro.